הערכות בעיר בית שמש למניעת העברת טפיל הלשמניה ולהדבקה במחלת "שושנת יריחו"

מנשה אליאס, חבר מועצת העיר, הממונה על איכות הסביבה בעירייה פנה במכתב לאגף ההנדסה בהנחיות בינוי לנקיטת אמצעים למניעת העברת טפיל  היכול לגרום למחלת שושנת יריחו.

לשמניה טרפיקה, הידועה כ "שושנת יריחו" היא מחלת עור שבאה לידי ביטוי בנגע בודד או בכמה נגעים בעור. גודלו של כל נגע הוא כמה סנטימטרים, ויש לו מראה אופייני כשל פרח, ומכאן שמו "שושנת יריחו". אם הנגע מטופל כראוי הוא חולף בתוך כמה שבועות, ואם אינו מטופל הוא עלול לחלוף רק לאחר כמה חודשים. אם הנגע אינו מטופל, הוא גם עלול להתכייב ולהכאיב, ואז גם קיים הסיכון שתיוותר צלקת.

מהו הגורם לשושנת יריחו?

מחלת שושנת יריחו נגרמת  על ידי עקיצת "זבוב החול" הנגוע בטפיל הלשמניה. כמה בעלי חיים - ובעיקר שפני סלע, נברני שדה, פסמונים וגרבילים - הם מאכסנים טבעיים של טפיל הלשמניה. הטפיל מתפתח בהם אך אינו פוגע בהם. כשזבוב החול עוקץ את בעלי החיים האלה, עוברים אליו הטפילים (גם כן בלי לפגוע בו), וכשהוא עוקץ בני אדם, עוברים הטפילים לנעקצים ומחוללים את המחלה.

בעבר, מוקדי העברת המחלה הידועים היו מוגבלים לאזור בקעת הירדן, צפון הנגב והערבה, אך לאחרונה נמצאו מספר חולים  באזור מודיעין, הקרוב לבית שמש .

יש לבדוק היכן בארץ נעקצו !!

שפן הסלע מגיע בשנים האחרונות גם לסביבה העירונית. בה הוא מוצא שפע מזון ותנאי מחיה נוחים במסלעות בתים או בערימות בולדרים עם רווחים נוחים שמאפשרים היווצרות של מחילות המשמשות לו מגורים.

דילול שפני סלע בהרעלה אסור בחוק מה שמקשה על הטיפול והמניעה של העברת המחלה.

על מנת למזער את הנזקים של פלישת שפני הסלע לאזורינו ואת הסכנה העברת מחלת שושנת יריחו  לבני אדם עלינו לנקוט באמצעי מניעה.

המשרד להגנת הסביבה והיחידה לאיכות הסביבה ממליצים לרשות על פעילות משולבת שעיקרה מניעת היווצרות בתי גידול מתאימים לשפן הסלע  כדי למנוע התפשטות המחלה באזורנו:

1. לא לאשר הקמת מסלעות כלל ,אלא הקמת קירות תמך חלקים בלבד .

2. לסתום סדקים במסלעות קיימות.

3. להימנע  מעירום של בולדרים בסמוך לבתי מגורים לתקופה ארוכה.

ואכן עיריית בית שמש התכנסה לדון בנושא.

ברמה האישית:  מנשה אליאס, חבר מועצת העיר והממונה על איכות הסביבה קורא לתושבים להתמגן באופן אישי, להימצא במקומות מאוררים ולהשתמש באמצעים דוחי חרקים ומעופפים ובמקרה הצורך לפנות לרופא ולדווח על הימצאות שפני סלע בקרבת בתיהם.

זבוב החול