עיריית בית שמש הגישה עתירה נגד משרד התחבורה

"תושבי העיר הם צרכנים שבויים של תחבורה מיושנת"


עיריית בית שמש, בראשותה של ד"ר עליזה בלוך יחד עם משנה לראש העיר הממונה על התחבורה, שמואל גרינברג הגישו היום עתירה מנהלית לבית המשפט המחוזי בירושלים ובקשה למתן צו ביניים נגד משרד התחבורה על שירותי התחבורה הציבורית "הבלתי סבירים" ועל מחסור משווע של כ- 100-170 אוטובוסים ברחבי העיר. כאמור, מתחילת כהונתה סימנה ראש העיר את סוגיית התחבורה הציבורית ושירות התחבורה הציבורית בראש מעיינה. בין השאר קוימו פגישות רבות עם משרד התחבורה כדי לקדם את הנושא לאחר שנים רבות של הזנחה וכעת. 

כזכור, משרד התחבורה הוציא בשנת 2017 מכרז אך המכרז תקוע בשל מחלוקות בין משרד התחבורה לחברות המפעילות את קווי התחבורה (סופרבוס ואגד). בכך למעשה לא מקדמים את המכרז אך מאידך אף לא מגבירים את השירות הקיים בין היתר באמצעות העברת תקציבים לאוטובוסים נוספים בעיר בית שמש.

במסגרת העתירה, עיריית בית שמש מבקשת מבית המשפט להורות למשרד התחבורה "להוסיף 150 אלף ק"מ של נסיעות שבועיות . ז"א תוספת נסיעות בשיעור של 50% לעומת המצב השורר כיום". דבר שיצריך תוספת משמעותית של 100-170 קווי אוטובוסים ברחבי העיר" וזאת ללא קשר ולמרות הקפאת המכרז

ראש עיריית בית שמש, ד"ר עליזה בלוך: "תושבי בית שמש הם בני הערובה של מצב התחבורה בעיר. לא אתן שבגלל מכרז שתקוע מזה כשנתיים, התושבים יסבלו מחוסר קווי אוטובוסים, מאוטובוסים מיושנים. לא מגיע לתושבים שירות ירוד של תחבורה ציבורית ואני גם לא אתן לזה לקרות. הגשנו היום את העתירה ובכוונתנו לשפר את השירות לתושב". 

משנה לראש העיר הממונה על תחום התחבורה, שמואל גרינברג: "לא ייתכן כי בעוד העיר מתפתחת וגודלת, יהיה חוסר התאמה משווע בין הרצוי למצוי בתחום התחבורה וכתוצאה מכך התושבים הם הנפגעים הישירים. תושבי בית שמש זכאים לתחבורה הוגנת ועל פי כל ההיערכויות המוקדמות בשנת 2019 היה אמור להיות ממומש המכרז החדש. באם קיימות בירוקרטיות כאלה ואחרות, על משרד התחבורה למצוא חלופות ולספק את התחבורה לתושבים כאן ועכשיו. את התושבים לא מעניין ההליך המשפטי הסבוך או מחלוקת בין משרדי האוצר והתחבורה. התושבים צריכים לקבל תחבורה הוגנת ומזמינה".

בעתירה נכתב "התושבים סובלים משירותי תחבורה ציבורית בלתי סבירים והם בני ערובה בעירם... שירותי התחבורה הציבורית בבית שמש הם חיוניים בשל מצבה הסוציואקונומי הנמוך של העיר המוביל לתלות המוגברת של תושביה בשירותי התחבורה הציבורית בחיי היומיום - נסיעות למקום עבודתם (לרוב בירושלים או תל אביב), נסיעות למוסדות חינוך בהם מתחנכים ילדיהם, נסיעות בתוך העיר לביצוע סידורים שונים ונסיעות בשעות הפנאי וצריכת תרבות".

עוד נכתב בעתירה: "עיכוב מכרזי 2017 פוגע אנושות באוכלוסיית בית שמש, ויחד עמה אוכלוסיית הישובים הסמוכים, אשר מתבססים על הקווים העירוניים והבינעירוניים בתוך בית שמש וממנה (עיקר הקווים הבינעירוניים הם לערים בני ברק, קריית גת, אלעד, רחובות, פתח תקווה ועוד)". עוד כתוב בעתירה: "נכון להיום, כשנתיים לאחר שפורסמו מכרזי 2017, שכונות חדשות רבות אוכלסו כמעט לחלוטין באוכלוסייה בעלת נגישות חלקית בלבד לתחבורה הציבורית בעיר (כך, למשל, ישנם קווים מעטים אשר עוברים בשכונות אלה, ורק לאחרונה נוסף קו אוטובוס אחד אשר עובר דרך שכונות נוספות מלבד השכונות החדשות ומגיע לתחנת הרכבת. קו זה נותן מענה חלקי בלבד) ושכונות נוספות צפויות להיות מאוכלסות החל בחודש מרץ 2020; האוטובוסים העירוניים והבינעירוניים בעיר מלאים עד אפס מקום, ונאלצים "לדלג" על תחנות בשל חוסר המקום; התחבורה הציבורית הפכה למסוכנת עבור תושבי העיר עקב כך. ואם לא די בכך, כאמור, המכרז כולל בחובו גם הכנסה של אוטובוסים חדשים במקום האוטובוסים הישנים הנוסעים בקווים הרלוונטיים. וכך, בחלוף כמעט שנתיים ממועד פרסום המכרז, כאשר פרסום הזוכה אינו נראה באופק, האוטובוסים הפועלים בעיקר הולכים ומתיישנים בקצב הולך וגובר. נכון להיום - המחזה של אוטובוס תקוע בצד הדרך ומחכה לטיפול ולפינוי הפך לשגור ברחובות בית שמש".

בעיריית בית שמש מציינים כי למרות שהמכרז תקוע, משרד התחבורה יכול ליישם את החזון התחבורתי שלו ולהוסיף קווי אוטובוסים: מכרזי 2017 משקפים במידה רבה את החזון התחבורתי-תכנוני עבור בית שמש, אולם אין כל מניעה ליישם את החזון האמור גם בהיעדר בחירת מפעיל חדש, וזאת באמצעות הרחבת השירות שניתן על ידי המפעיל הנוכחי והקצאת משאבים. אין קשר בין בחירת מפעיל, העומדת בבסיס מכרזי 2017, לבין קידום הרפורמה התחבורתית החיונית לתושבי בית שמש והסביבה.

העתירה הוגשה על ידי משרד כבירי נבו קידר בלום ושו"ת ובאמצעות היועץ המשפטי של עיריית בית שמש , עו"ד מיקי גסטוירט.